Zöld Tea előnyös hatása

 A zöld tea újabb előnyös hatását igazolták


A rendszeres zöld tea fogyasztás véd az Alzheimer-kórtól, illetve a szellemi hanyatlás egyéb formáitól - derült ki a nagy-britanniai newcastle-i egyetem kutatóinak vizsgálatából.

A Phytomedicine című, gyógynövényekkel foglalkozó tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kínaiak ősi itala hatékony lehet a szellemi hanyatlás és a rák kockázatának csökkentésében.

A newcastle-i egyetem kutatóinak vizsgálatát azért tartják egyedülállónak a szerzők, mert nem egyszerűen arra voltak kíváncsiak, hogy a frissen főzött zöld teában lévő jótékony vegyületek hogyan hatnak a szervezetünkre, hanem az emésztés szimulációjával azt is megnézték, hogy ezekből a jótékony vegyületekből mi marad meg az emésztést követően, képesek-e még a remélt előnyös hatások kifejtésére, illetve felszívódnak-e egyáltalán a bélrendszerből. Az ugyanis, hogy egy hasznos tápanyagot elfogyasztunk, még nem garancia arra, hogy fel is szívódik beleinkből, illetve hogy kifejti a kívánt kedvező hatást.

"Vizsgálatunk legizgalmasabb eredménye, hogy a megemésztett zöld tea vegyületei még hatásosabbak az Alzheimer-kór ellen, mint a még nem megemésztetté" - magyarázta a kutatásvezető, dr. Ed Okello. "Ráadásul kiderült az is, hogy az emésztés során keletkező vegyületek daganatellenes hatásúak, azaz a ráksejtek szaporodását jelentősen lassítják."

A vizsgálatban a Newcastle Egyetem kutatócsoportja együttműködött egy skót mezőgazdasági intézettel (Scottish Crop Research Institute), amely segítséget nyújtott az emésztést szimuláló különleges technológia kifejlesztéséhez.

A zöld és a fekete tea is védi az agysejteket

Az Alzheimer-kór hátterében két toxikus (mérgező) vegyület, a hidrogén-peroxid és a béta-amyloid nevű fehérje agyi neuronokban (idegsejtekben) való felhalmozódása áll. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fekete és a zöld teában is jelenlévő úgynevezett polifenolok ezeket a káros vegyületeket megkötik, és ily módon megvédik az agysejteket.

Az emésztés során a polifenolok kisebb összetevőkre bomlanak. A kutatók egészséges sejteket és daganatsejteket tettek ki e hasznos vegyületeknek, illetve különféle káros molekuláknak többféle koncentrációban. Azt tapasztalták, hogy a zöld tea megemésztett összetevői megvédték a káros hatásoktól az egészséges sejteket, a ráksejtek szaporodását pedig lelassították.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szellemi hanyatlás, illetve a daganatos betegségek kockázatcsökkentésének csak egyik eszköze a zöldteafogyasztás. Emellett fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás és az egészséges életvitel is.

[origo]|2011. 01. 07., 4:41|Utolsó módosítás: 2011. 01. 07., 13:10| CÍMKÉK:Alzheimer-kór, daganatos betegségek, egészséges életmód, megelőzés, zöld tea Ez a cikk 254 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Forrás: origo.hu

100 gramm - 200 gramm - 500 gramm -os kiszerelések, eredeti Zöld Tea......tovább >>

Zöld tea-Tovább a webshopba

Szívből ajánlható mindazoknak, akik adnak az egészségükre és szellemileg, fizikailag aktívan akarják tölteni mindennapjaikat.


Élvezze Ön is a különleges tealevelek frissességét és harmóniáját!

Vietnam méltatlanul elfeledett ország a tea világtérképén. Ez a különleges vietnami selymes, lágy zöld tea bizonyítéka annak, hogy érdemes megismerni Vietnam teáit.
A vietnami teafogyasztásnak több mint 3000 éves hagyománya van. Ennek a különleges eredeti zöld teának az íze, aromája az egyedi termőhelynek és az ősi tradicionális betakarítási módnak illetve feldolgozási eljárásnak köszönhető.

A teacserjék fiatalabb hajtásain fejlődő friss levelekben és rügyekben az idősebb levelekhez képest háromszoros mennyiségben fordulnak elő polifenolok, melyek a zöld tea legfontosabb hatóanyagai. A különféle teák közül a zöld teának szánt levél megy át a legegyszerűbb feldolgozási eljáráson, ezáltal megőrzi az emberi szervezet egészségére gyakorolt pozitív élettani hatásait. A zöld tea polifenol készlete lényegesen dúsabb a fekete és oolong teákénál.

Zöld tea:
- Naponta 3 - 4 csésze zöld tea hozzájárulhat a vér összes és LDL koleszterin, valamint triglicerid szint normál értékének megőrzéséhez, ezáltal a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához.
- A zöld tea polifenoljai antioxidáns hatásuk révén hozzájárulnak a sejtek szabad gyökök elleni védelméhez, ezzel egészségük megőrzéséhez.
- A zöld teában található polifenolok antioxidáns hatásuk révén hozzájárulnak a szervezetet károsító szabadgyökök semlegesítéséhez.
- A zöld tea hozzájárul a szervezet vitalitásához.

A zöld tea legfontosabb hatóanyagai:

Polifenolok: (EGCG – epigallokatechin-gallát):
- Részt vehet az egészséges vércukor szint megőrzésében.
- Segítheti a hasnyálmirigy védelmét.
- Hozzájárulhat a normális inzulintermeléshez.
- Hozzájárulhat a keringési, szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.
- A zöld tea hatóanyagai (koffein, EGCG) hozzájárulhatnak a szervezet energiatermelésének és zsíranyagcseréjének növeléséhez.
- Segíthet a normális testtömeg megtartásában és a testtömeg szabályozásában, hozzájárulhat a test zsírtartalmának csökkentéséhez, segítheti a zsírsavak lebontását, elősegítheti a zsírsav oxidációt.
- Egészséges étkezéssel és testmozgással alkalmazva elősegítheti a testtömeg szabályozást.

Koffein:
A zöld te élénkítő hatása a koffeinnek köszönhető. A teában kisebb mennyiségű koffein található, mint a kávéban vagy bizonyos üdítőkben. A koffeinhez hasonló tulajdonságú teobromin és teofillin szintén megtalálhatóak a zöldteában.

Aromás anyagok (illóolaj):
A növény gazdag illóolaj-tartalmának köszönhető a tea fenséges íze és illata.

Egyéb anyagok:
A zöld tea tartalmaz vitaminokat (pl.: c-vitamin), ásványi anyagokat (pl.: fluorid), aminosavakat (pl.:teanin).

Fogyasztási javaslat:
Fogyasztásához nem kell más, mint egy agyag vagy üveg edény, forró víz (70-80 C-nál nem melegebb), és az utolérhetetlen vietnámi zöld tea.
Ha valakinek valamiért nincs kedve a zöld teát folyadék formájában fogyasztani, akkor sem kell lemondania róla. Ebben az esetben válassza a kapszulás kiszerelésben kapható zöld teát.

Mennyi zöld teát igyunk?
Az egészségmegőrzés szempontjából érdemes követni az ázsiai teaivók szokásait. Egy átlagos ázsiai teafogyasztó napi három csésze (minden alkalommal frissen elkészítve) teát iszik, amivel átlagosan napi 240-320 mg polifenolt juttat a szervezetébe a teával.
A napi tea mennyiséget a koffeinre és az egyéb serkentőanyagokra való egyéni érzékenység figyelembevételével érdemes meghatározni.

.tovább >>

 

 

Megvédhet a zöld hályogtól a zöld tea?

A zöld tea jótékony összetevői bejutnak a szem szöveteibe és segítenek megelőzni a zöld hályogot és más szembetegségeket - derült ki egy új kutatásból.
Glaukóma (zöld hályog)
Hongkongi kutatók zöld teát fogyasztó patkányok szemének szöveteit elemezték és megállapították, hogy a szemlencse, a retina és más szövetek jelentős mennyiséget halmoztak fel a zöld teában található antioxidánsokból, a katekinekból, amelyek között van a C- és E-vitamin, továbbá a zeaxantin is. A katekinek akár húsz órán át is kivédték a szabad gyökök okozta káros oxidatív stresszt.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a zöld tea fogyasztása segít a szemnek az oxidatív stressz legyőzésében" - írta Chi Pui Pang, a Hongkongi Kínai Egyetem Szemészeti Tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője a Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent cikkben.

Korábban nem volt ismert, hogy a zöld teában megtalálható katekinek a bélrendszerből a szembe is eljutnak-e.


HáziPatika.com


Gyilkosok gyilkosai: az antioxidánsok
Szervezetünk "rozsda elleni" védelme

A mai kor embere a kedvezőtlen környezeti hatások és egészségtelen életmódja miatt fokozottan rászorul a természetes védelmi rendszerének erősítésére. Ennek egyik egyszerű és hatékony módszere a jól összeállított étrend.

Ártalmas szabad gyökök
A földi élet alapja a tápanyagok "elégetése", amelynek során bonyolult folyamatokon keresztül a táplálék felhasználható összetevői oxigénnel egyesülnek, hasonló módon, csak lassabban, mint ahogyan a kályhában ropogó tűz "megemészti" a fát. Így történik az emberi szervezetben is - mutatott rá a Táplálkozási Akadémián tartott előadásában dr. Bíró György professzor, táplálkozástudományi szakértő. E folyamatok során nemkívánatos melléktermékként rendkívül erőteljes oxidáló hatású kémiai anyagok keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket, szerveket, testszöveteket, ezért hatékony védekező rendszer dolgozik gyors hatástalanításukért. E kémiai anyagokat reaktív oxigén fajták (ROS) néven foglalják össze. Közéjük tartoznak az ún. szabad gyökök, például a szuperoxidgyök, amely a légzés során az oxigénmolekulából származik és az ún. hidroxilgyök, ami a szövetekben lejátszódó gyulladásos reakciók során keletkezik. A ROS, illetve a szabad gyökök keletkezését fokozza a dohányzás, a kimerítő tréning, egyes gyógyszerek, gyulladások, a környezetből az ibolyántúli és radioaktív sugárzás, a légszennyezés, például a nitrogén-dioxid és az ózon. Amennyiben a szervezet védekezése valamilyen okból nem kielégítő, ezek az agresszív molekulák elősegítik a légúti, a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, a szürke hályog és más betegségek kialakulását, gyorsítják az öregedés folyamatát.
Frissítő, erősítő növények
A kezdetben szerzett tapasztalatokat tudományos vizsgálatokkal alátámasztva kiderült, hogy mindennapi táplálékunkban számos olyan alkotórész van, amely képes erősíteni a megszokott élettani funkciókat, hatékonyabbá tenni a szervezet védekezőrendszerének működését. Ilyen alkotórészek az antioxidánsok: tokoferolok (E-vitamin), az aszkorbinsav (C-vitamin), a karotinoidok között főként a béta-karotin, a likopin, a sokféle flavonoid, és a nem flavonoid fenolok. Ezek az anyagok jellemzően zöldség- és gyümölcsfélékben találhatók, rendszerint kombináltan - mutatta be Horváth Gabriella dietetikus.
A növényi hatóanyagok (fitonutriensek) javítják az immunválaszt, pusztítják a rákos sejteket, vírusokat, baktériumokat, gombákat. Képesek kijavítani a DNS-ben a dohányzás vagy más mérgezés miatt bekövetkezett károsodást, megváltoztatják az ösztrogén-, szénhidrát-, vérzsír- anyagcserét. Legismertebbek a flavonoid vegyületek, amelyek kedvező hatásukat egyéb antioxidánsokkal (A-, C-, E-vitamin) együtt fejtik ki. Legkedvezőbb, ha ezeket természetes forrásból, változatosan összeállított étrendből kapja meg a szervezetünk. Az egészséges életvitel és napi 400-600 gramm zöldség, gyümölcs, gyümölcslé fogyasztása segíthet a leggyakoribb betegségek, például a szív- és érrendszeri elváltozások, bizonyos rákfajták, az időskorral járó betegségek, például a szürke hályog, és esetleg a demencia kockázatának csökkentésében is. A növényi hatóanyagok legtöbbje színes vegyület, így a növény színe utalhat a benne levő hatóanyagra.
Sokszínű antioxidánsok
A karotinoidok elsősorban a sárga és piros gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, például a sárgarépa, a sárgabarack, a sült tök, a narancs és a mandarin is tartalmazza. Védőhatásuk van a daganatok ellen, csökkentik az érszűkület kialakulását, E-vitaminnal együtt védőhatásuk van a szürke hályog kialakulásával szemben is, cinkkel együtt pedig csökkentik a fertőző és allergiás betegségekre való fogékonyságot is. A likopin a paradicsomban és a görögdinnyében található meg. A C-vitaminban gazdag csipkebogyó és a homoktövis is sok karotinoidot is tartalmaz. A flavonoidokat a lila és a vörös gyümölcsök (például a cékla, a fekete szeder, a fekete ribizli), tartalmazzák nagyobb mennyiségben, de fellelhetők más színű gyümölcsökben, zöldségekben is (például a hagymában, fokhagymában, almában, az őszibarackban és a paprikában). Daganat elleni, immunitást javító, érszűkületet megelőző, fertőző betegségek elleni, öregedést késleltető hatásukat is bizonyították már. A hamisítatlan, igazi kékszőlőből készült vörös bor is sok flavonoidot tartalmaz. A thiol antioxidánsokat tartalmazó, zöld színű növények (például a káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a karalábé, a zeller, a petrezselyemgyökér, a torma, a retek és a brokkoli) erős daganatmegelőző hatásúak. Számos gyógynövény is tartalmaz antioxidáns hatóanyagot, például a ginzeng gyökér és a máriatövis.
Jótékony finomságok
A zöldségek, gyümölcsök bőségesen tartalmaznak sokféle vitamint, ásványi anyagot, rostokat, különböző hatóanyagokat. Így kiemelkedően fontos részei mindennapi étrendünknek. Nézzünk egy-két fitonutrienst közelebbről! A shitake gomba daganatellenes, vérzsírt csökkentő hatása van, növeli a fertőzésekkel szembeni védekezőképességet, vírusok, baktériumok, gombák, egyéb paraziták ellen is hat.
Az áfonyában, az egyéb bogyós gyümölcsökben és a teában levő flavonoidok segítenek a vércukorszint szabályozásában. Mértékkel a magas flavonoid tartalmú vörösbor és csokoládé is beilleszthető az étrendbe, hiszen nemcsak pszichésen és szociálisan (mondjuk egy jó társaságban elfogyasztva) oldja a stresszt, hanem összetétele miatt is. A szója hasfogó, vérzsírcsökkentő, daganatellenes és oszteoporózis csökkentő hatású. A méz antimikrobiális hatásának köszönhetően segít a sebgyógyulásban. A zöldteában található antioxidáns anyagok, az ún. atekinek hatással vannak a zsíranyagcserére, jótékonyan befolyásolják a vér össz-, illetve LDL-koleszterin szintjét és a trigliceridszintet. A zöldtea fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri daganatos megbetegedések kialakulását. Kedvező a száj egészségének megőrzésében is a baktérium- és vírusellenes hatása miatt. Gyorsítja a zsírégetést, így jelentős szerepe van az elhízás elleni küzdelemben.
Szerző:      Forrás: 
Kiss Éva   HáziPatika.com 
 

Zöld tea-Tovább a webshopba

Feliratkozás hírlevélre

Név:*
Email cím:*
Ha a képet nem, csak ezt a szöveget látod engedélyezd a képek megjelenítését!
Írd ide mit olvasol a képen:

Kereső

Flavonoidok a gyermekeink védelmében

Flavin77 Omega Kid

Napkristály  bioflavonoid.

Napkristály ital

Iratkozz fel MOST,hogy értesülj a legújabb FLAVIN AKCIÓKRÓL!

 HÍRLEVÉL

Kérdése van?
 
Hívjon  az alábbi telefonszámon
 
06-20-777-2857
 
Vagy érdeklődjön email-ben
 
flavinvitamin@gmail.com
 
 

Biosa Flora - Természetes egyensúly a bélrenszerben

REZVERATROL

 

Kudzu B6

Kalcium-Magnézium-Nátrium

PVG-Pecsétviaszgomba

Új Termékek

 

Crystal Complex Hepatop

Calcium L-treonate

CaTOP

Myco Crystal Gyógygombák

 

 

 

 

 

 

0.088 mp