Friss hozzászólások
Szavazás
Nincs szavazás feltöltve

Vitaminok hatása a szervezetre

 Vitaminok Lista

A vitamin - retinol


A vitamin - retinol, hatása a szervezetre:

  • Javítja a gyengén látást, szürkületi ((farkas) vakságot, és még jó néhény szempanasz kezeléseében van nagy segítségre.
  • Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni elenállóképességet.
  • Leröviditheti a betegségek lefolyását.
  • A szövetek és a szervek külső rétegeit egésségesen tartja a mindennapokban.
  • Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését.
  • Erősíti a csontokat, gyorsítja a nővekedést.
  • Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és fogínyt.
  • Külsőleg alkalmazva az ótvar a kelések a karbonkulusok és a nyílt fekélyek kezelésénél tesz hasznos szolgálatot


A vitamin - retinol, természetes formái:

  • Máj, tojás, tej és tejtermékek, margarin, zöld és sárga főzelékek, és sárga gyömölcsök.

Ajánlott napi adag: 50 mg

Megjegyzés:

  • Azoknál, akik koleszterin csökkentő gyógyszereket vagy készítményeket szednek, kevesebb A vitamin tud felszívódni, náluk a kiegészítés ajánlott.

Vissza* * * 

C vitamin - aszkorbinsav 

C vitamin - aszkorbinsav hatása a szervezetre:

  • Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását.
  • Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
  • Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket és fokozz az immunrendszer működését.
  • Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen.
  • Nagyobb menyíségben hashajtóként hat.
  • Csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát.
  • Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.
  • Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását.
  • Megakadályozza a skorbut (csontritkulás) kialakulását.

C vitamin - aszkorbinsav természetes formái:

  • Citrusfélék gyümölcsei, bogyós termések, a zöld és leveles főzelékek, paradicsom, paprika, kelvirág.

Ajánlott napi adag: 500 - 1000 mg

Megjegyzés:

  • A c-vitamin a gyomor ételtartalmától függően 2-3 óra alatt kiürűl s szervezetből - viszont fontos, hogy a vérben állandóan magas c-vitamin koncentrációt biztosítsunk - ezért az optimális hatás céljából nyújtott felszívódású c-vitamin készítmény használatát ajánljuk.
  • Aki naponta több mint 750 mg c-vitamint fogyaszt, annak magnéziumkiegészítés javaslunk, így megelőzhető a vesekőképződés.
  • A szén-monoxid a c-vitamint elpusztítja, tehát a nagyvárosokban élők fogyasszanak többet belőle.
  • A c-vitamin maximális hatásának érdekében szedjen mellé p-vitamint (bioflavonoid) kalciumot és magnéziumot.

Vissza* * *


D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol 

 

D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol hatása a szervezetre:

  • Egy nagyon speciális, zsíroldékony vitamin. Nem táplálékkal jut hozzá a szervezet, hanem állati illetve nyövényi eredetü provitaminokból alakúl ki magában a szervezetben. A D2 vitamin (ergokalciferol), a D3 vitamin (kolekalciferol) pedig a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben napfény hatására képződik.
  • Mind a provitaminok, mind a gyárilag előállított D vitamin a zsírokkal együtt szívodnak fel a vékonybélből.
  • Elősegíti a kötőhártya-gyulladás kezelését.
  • Fokozza az A vitamin felszívódását.

D vitamin - kalciferol, vioszterol, ergoszterol természetes formái:

Halmájolaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek

Ajánlott napi adag: 400 NE (10qg)

Megjegyzés:

  • A már lesűlt bőrben, megszűnik a D vitamin képződése. Nagyvárosokban vagy szennyezett területeken élők, növeljék napi D vitamin fogyasztásukat. Sötét bőrű emberek, ha északi országokban élnek, emeljék napi D vitamin felvételüket. Azok a gyermekek, akik nem D vitaminozott tejet isznak, kapjanak külön D vitamint. D vitamin hatása A- és C-vitaminnal, kolinnal, kalciummal és foszforral érvényesűl a legjobban.

Vissza* * *


E vitamin - tokoferol

 

E vitamin - tokoferol hatása a szervezetre:

  • Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét.
  • Aki rendszeresen szed E vitamint, megörzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
  • Az A vitamminal karöltve védi a tüdőt a levegöszennyeződés káros hatásaival szemben.
  • Megakadályozza a véralvadékok képződését illetve segíti azok lebomlását.
  • Csökkenti a fáradtságot.
  • Megakadályozz a dúrva hegesedéseket, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt.
  • Felgyorsítja az égési sebek gyógyulását.
  • Vizelethajtó hatása, csökkenti a vérnyomást.
  • Enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket.

E vitamin - tokoferol természetes formái:

  • Búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, dúsított liszt, korpás búza, teljes gabonamagvak, tojás.

Ajánlott napi adag: 400 NE

Megjegyzés:

  • Ha rendszeresen klórozott ivóvizet fogyaszt, több E vitaminra van szüksége.

 

Vissza* * *

B1 vitamin - thiamin

B1 vitamin - thiamin hatása a szervezetre:

  • Vízoldékony, naponta pótolandó vitamin tipus.
  • Szinergista hatásuk miatt a B vitaminok jobban hatnak ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket.
  • A B1-, B2- és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerü adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében.
  • Műtét, betegség és stressz alatt, nagyobb a szervezet szükséglete.
  • Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.
  • Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.

B1 vitamin - thiamin természetes formái:

Hántolatlan rízs, korpás búza, zabliszt, korpa, szárított élesztő, amerikaimogyoró, tej és a legtöbb zöldségféle.

Ajánlott napi adag: 50 mg

Megjegyzés:

  • A főzés, sütés melege könnyen tönkreteszi a B1 vitamint.
  • Aki sok cukrot fogyazt, dohányzik vagy iszik, jóval több B1 vitaminra van szüksége.

Vissza* * *

B2 vitamin - riboflavin

B2 vitamin - riboflavin hatása a szervezetre:

  • Valamennyi B vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik ezért rendszeresen pótólni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítményekkel.
  • Vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin.
  • A B2 vitamin a thiaminnal szemben, hő, savak vagy oxidáció hatására nem megy tönkre.
  • Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra.
  • Egésségesebbé válik tőle a bőr a haj és a körmök.
  • Csökkenti a szem kiszáradását és javítja a látást.
  • G vitamin néven is ismert.

B2 vitamin - riboflavin természetes formái:

Máj, vese, hal, tojás, tej, sajt, élesztő és leveles zőldfőzelékek

Ajánlott napi adag: 50 mg

Megjegyzés:

  • Ha kevés húst vagy tejterméket fogyaszt, növelje B2 vitamin bevitelét.
  • Ez a vitamin legjobban a B6 vitaminnal C vitaminnal és niacinnal együtt adva hat.

 

Vissza* * *

B3 Vitamin - niacin

B3 Vitamin - niacin hatása a szervezetre

  • A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin
  • Nagyban segíti az idegrendszerünk működését
  • Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben
  • Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában.
  • A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van
  • Segíti az emésztőrendszerünk működését
  • Gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét
  • Csökkenti a koleszterin szintet
  • Megőrzi a bőr szépségét

B3 Vitamin - niacin természetes formái:

Gabonafélék, csírák, mogyoró, aszalt gyümölcsök, burgonya, leveles zöldségek, hal, tojás, máj, és a húsok.

Ajánlott napi adag: gyermekeknek kortól függően 8 és 15 mg között, Felnőtteknek 15 és 20 mg-ra tehető

Megjegyzés:

  • Az ajánlott napi adag, vagyis a szervezet napi igénye, nőhet bizonyos esetekben. Az időseknek, illetve a nehéz fizikai munkát végzőknek megnőhet a napi vitamin adag igényük, illetve a rossz emésztéssel küszködőknek. Felszívódását gátolhatják olyan tényezők, mint az antibiotikumok, a túlzott tea és kávé fogyasztás, illetve az alkoholfogyasztása. E vitamin hiánya enyhébb esetekben memóriazavart, hasmenést esetenként bőrgyulladást okozhat, illetve nyálkahártyagyúlladást. Niacin hiányában csökken a fehérvérsejtek száma a szervezetünkben, valamint egyéb vitaminok felszívódását is csökkentheti, ilyen a vas és a B12 vitaminok. A Niacin hiánya okozhat émelygést, étvágytalanságot, íngyulladást, fejfájást, alvászavart, és akár komolyabb tünetként a depresszió is felléphet. Ez a vitamin vízben oldódó így nehezen lehet túladagolni, mivel ha ez meg is történe, gyorsan kiürül a szervezetünkből, viszont pont ezért fontos a rendszeres bevitele. Túlzott bevitelei viszont hasmenést, bőrpírt, és hányingert okozhat, és nagymennyiségben (200mg fölött) májkárosító hatású is lehet, így ebből kifolyólag májbetegeknek fokozottan figyelniük kell fogyasztására. Por és tabletta formájában lehet beszerezni, viszont önmagában szedni nem érdemes.

Vissza* * *

B4 Vitamin - adenin

  • Előfordulása: egyes mirigyek hidrolízisénél keletkezik, illetve élesztőben található meg. Az adeninből adenozin lesz különböző kémiai folyamatok révén, amikor pedig dezixiribózhoz kapcsolódik, illetve a foszfátcsoportokkal együtt ATP keletkezik belőle, vagyis, adenozin, trifoszfátot hoz létre
  • Az ATP pedig a sejtek anyagcseréjében játszik szerepet, a niacinhoz hasonlóan, illetve a kémiai energiák tárolásában, és szállításában kap szerepet.
  • Régebbi kiadású könyvekben, és szakiratokban találkozhatunk B4 vitaminként vele, viszont kiderült, hogy nincsen, úgynevezett „vitamin funkciója".

Vissza * * *

B5 vitamin – pantoténsav

B5 Vitamin – Pantoténsav hatása a szervezetre:

  • Segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását
  • Növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket
  • Energia felszabadító hatása van szervezetünkben
  • Hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet. Ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat. Gyomorégések következtében is az orvos nagymennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni.
  • A pantoténsav fontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében. Herpesz és arthritisz megszüntetésében is szerepet játszik.

B5 vitamin – pantoténsav természetes formái:

Gabonafélék, hüvelyesek, húsok, máj, vese, különösen a karfiolban, avokádóban, lazacban, csirkében, tojássárgájában, illetve a sajtokban.

Ajánlott napi mennyiség: gyermekeknek koruktól függően 2 és 6 mg között, míg felnőtteknek 6mg a napi szükséglet.

Megjegyzés:

  • A nagymennyiségű pantoténsav bevitele szervezetünkben sem okozhat mellékhatásokat, vagy esetleg szervi károsodást, vagy egyéb megbetegedést.( 400-500mg) megfelelő, vagyis változatos, és egészséges táplálkozás következtében szinte kizárt, hogy hiány alakuljon ki belőle, azon a megerőltető fizikai aktivitás, illetve a tartósan fenálló stresszhelyzet okozhat a szervezetben pantoténsav hiányt, mely következtében érezhetünk, fejfájást, émelygést, és alvászavar léphet fel. A pantoténsav segít a zsírok elégetésében erősíti és támogatja emellett a mellékveséket, az idegrendszerünket, és az immunrendszerünket egyaránt. „Stresszellenes” vitaminként is szokták emlegetni, mivel a testünk minden sejtjének egyaránt fontos anyagról van szó, és emellett a mellékvese és a és a neuromuszkuláris transzmitterek, amik olyan kémiai jelek, melyek az agyi funkciókat szabályozzák és segítik, játszik fontos szerepet.

Vissza* * *

B6 vitamin - piridoxin

B6 vitamin - piridoxin hatása a szervezetre:

  • Vízoldékony, emésztés után 8 órán belül kiürűl a szervezetből ezért rendszeresen pótólni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítményel.
  • Megnő a B6 vitamin szüksékletünk ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk.
  • Nélkülönhetettlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez.
  • B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjék.
  • Szükséges még a sósav képzéséhez.
  • Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket.
  • Enyhiti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
  • Természetes vizelethajtó szerként működik.

B6 vitamin - piridoxin természetes formái:

Búzakorpa, búzacsíra, sörélesztő, máj, vese, szív, melasz, tej, káposzta, marhahús, tojás, kantalupdinnye.

Ajánlott napi adag: 50 mg

Megjegyzés:

  • Ez a vitamin B1-, B2 vitaminnal, pantoténsavval, C vitaminnal és Magnéziummal együtt szedve fejti ki a legkedvezőbben a hatását.

Vissza * * *

B12 vitamin - kobalamin

B12 vitamin - kobalamin hatása a szervezetre:

  • Vízoldékony és igen kis adagokban hatásos.
  • Ez az egyetlen vitamin aminek egy fémion nélkülözhetetlen alkotórésze.
  • Nem túl szerencsésen a gyomorból szívodik fel: közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben.
  • Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet.
  • Fokozza a gyermek nővekedését és étvágyát.
  • Nőveli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozóképességet.

B12 vitamin - kobalamin természetes formái:

Máj, vese, tojás, tej, sajt, marha és sertéshús.

Ajánlott napi adag: 50 - 100 qg

Megjegyzés:

  • Vegetáriánusok akik nem fogyasztanak tojást és tejtermékeket azok pótlására szorúlnak.
  • Aki rendszeresen kirug a hámból és sokat iszik, annak számára a B12 vitamin bevitele elengedhetettlen.
  • Nőknek segíthet a ciklusok alatt és közvetlen előtte.

Vissza * * *

B13 vitamin - orotsav

B13 vitamin hatása a szervezetre:

  • Közreműködik a folsav és a B12 vitamin anyagcseréjében.
  • Esetleg megvéd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől.
  • Elősegíti a sclerosis multiplex kezelését.

B13 vitamin természetes formái:

Gyökérzöldségek, tejsavó.

Ajánlott napi adag: felnőttek ajánlott adagja 0,003 mg

Megjegyzés:

  • Jelenleg túl keveset tudunk erről a vitaminról ahhoz, hogy útmutatást adjunk.

Vissza * * *

B15 vitamin - pangamsav

B15 vitamin - pangamsav hatása a szervezetre:

  • Mivel eddig nem bizonyították be, hogy az étrend nélkülözhetettlen része, a szó szoros értelmében nem vitamin. Az oroszok vezették be, akik lelkesedtek az eredményeiért.
  • Magyarországon nem hivatalos.
  • Az E vitaminéhoz hasonló a hatása, tehát antioxidáns.

B15 vitamin - pangamsav természetes formái:

Sörélesztő, hántolatlan rizs, hántolatlan gabona, tökmag, szezámmag.

Ajánlott napi adag: 50 - 150 mg

Megjegyzés:

  • Az ellentmondó adatok ellenére sokan hatásosnak találták a B15 vitamint. A legtöbb diéta hasznára válik ha ezzel a vitaminnal kiegészítik. (Dr. Atkins előírja a szuper-energiatartalmú diétájában.)

Vissza * * *

BC vitamin – folsav

BC vitamin – folsav hatása a szervezetre:

  • A terhesség ideje alatt nélkülözhetetlen vitamin, mivel ennek hiányában súlyos születési és fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki a magzatnál, kisbabáknál, gyerekeknél. Ilyen a nyitott gerinc és az ehhez hasonló idegrendszeri fejlődési rendellenességek.
  • A folsav felelős a vörösvérsejtek egészséges formájának kialakulásában, és minden más sejtalakulásban is szerepet játszik
  • A sejtek anyagcsere folyamatában is részt vesz, segíti azt, és a DNS láncot felépítő molekulák előállításában is szerepet vállal
  • Bizonyos fehérjéket bont le olyan formában, melyeket a szervezet könnyedén tud hasznosítani így
  • Csökkenti a szívinfarktus veszélyét, kockázatát, mivel egy aminosav csökkenti a homocisztein szintjét a szervezetünkben
  • Egyes rosszindulatú daganatos betegségek megjelenésének kockázatát csökkenti
  • Emellett hatásos az időskori depresszió csökkentésében is
  • A folsav tulajdonképpen minden olyan folyamatban szerepet vállal, mely során sejtosztódás következik be, ilyen esetek például vérsejtek képződése, sebek gyógyulása, és az izomszövetek felépülése

BC vitamin – folsav természetes formái:

  • Vitaminnal dúsított gabonafélék, máj, kelbimbó, földimogyoró, brokkoli, saláta, bab (fekete szemű), paraj, gyümölcsök többségében, és még az élesztőben is

Ajánlott napi adag:

  • Gyermekek számára a 0,2 mg mennyiség, míg felnőtteknél inkább 0,4 mg, várandós anyukáknál ez a mennyiség megugorhat, akár 0,5 vagy 0,6 mg-ra is.

Megjegyzés:

  • Nagyon érdekes, mivel már állami szabályozás szerint a legtöbb pékáruban, de kötelezően a kenyerekben mesterségesen előállított folsavat kell hozzáadagolni, mivel ezzel az előbb említett magzati rendellenességeket csökkentik, illetve a születést követi növekedési rendellenességek kialakulásának esélyét is csökkenti. Ezért kizárható annak a veszélye, hogy valaki túl kevés, vagy egyáltalán nem visz be elegendő folsavat a szervezetébe. Érdekes megemlíteni azt is, hogy a mesterségesen előállított folsav könnyebben szívódik fel szervezetünkben, mint a természetben megtalálható formája. Mivel előfordulása viszont főként zöldségekben található meg, a vegetáriánusoknál, ha túladagolási veszély nem is állhat fenn, viszont a túlzott folsavbevitel csökkenti a cink felszívódási képességét. Ha viszont folsav hiány lépne fel akkor a vérképünkben abnormálisan nagy vörösvérsejtek lesznek felfedezhetőek, mely következtében nyelvgyulladás léphet fel. Illetve gyomor – és bélrendszeri zavarok keletkezhetnek, hiánya pedig fejlődési problémákhoz vezethet. Mivel vízben oldódó vitamin, így kizárható a túladagolás veszélye.

Vissza * * *

BT vitamin – karnitin

BT vitamin – karnitin hatása szervezetre:

  • A karnitin egy a szervezetünkben képződő vitaminok közé sorolható, többlépcsős folyamat során képződik, aminosavak, különféle vitaminok és vas közreműködésével, ezt hívjuk bioszintézisnek
  • Sportolóknak különösen fontos vitamin, mivel növeli a fizikai teljesítményt, fokozza az izmok erőnlétét
  • Testépítőknek is igen hasznos, mivel csökkenti a testzsír mennyiségét, azáltal, hogy jelentősen növeli a sejtek zsíranyagcseréjét
  • Szívizmunkat is erősíti, így segíti az egészséges szívműködést
  • Emellett késlelteti a sejtek öregedési folyamatát
  • A karnitin lényegében az „energia szállítója”, mivel az energia termeléshez szükséges zsírsavak szállítja oda, ahol azokat energiává kell átalakítani
  • Az izmok oxigénellátottságában is jelentős szerepet játszik
  • Gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetünkből
  • Illetve kulcsfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint optimális szinten tartásában
  • Férfiaknál termékenységet fokozó hatással rendelkezik

BT vitamin – karnitin természetes formái:

Nagyon sok ételben megtalálható, ám a zöldségfélékben kisebb mennyiségben, fehérhúsokban 1000 mg körül, míg a vörös húsokban, például, marha, kecske, sertés, bika stb. a 2000 mg-ot is elérheti.

Ajánlott napi adag: gyermekek számára 100 és 150 mg között, míg felnőtteknek 250 és 400 mg-nyi karintinre van szükségük naponta.

Megjegyzés:

  • Mivel a karnitin bioszintézis következtében is keletkezik, termelődik szervezetünkben, ne gondoljuk azt, hogy akkor nincs nagy szükség rá, mivel a napi szükséges adagnak csupán a 10%-át képes körülbelül szervezetünk előállítani. A gyermekeknek pedig különösen fontos, hogy figyeljünk a napi bevitelre, mivel az ő szervezetük még nem állítja elő a karnitint, mivel ez a termelődési folyamat, egyéntől függően, de nagyjából 15 éveskor körül kezdi előállítani szervezetük. Emellett a vegetáriánusoknak is oda kell figyelniük, mivel a karnitin leginkább húsfélékben található meg, és kisebb mértékben gyümölcsökben, zöldségekben. Várandósság és a szoptatás ideje alatt is emelt beviteli mennyiség szükségeltetik. Az immunrendszerünk legyengülésekor is fontos az emelt adag bevitele, és ez vonatkozik az időskor teljes időtartamára. Hiány léphet fel, mivel egyes gyógyszerek felgyorsítják a karnitin kiürülését a szervezetből. Rendszertelen étkezés, túlzott fizikai munka, illetve sportolás, emellett pedig a vegetáriánus étrend és a fogyókúra is előidézhet karnitin hiányt, a terhesség és az idős kor pedig olyan faktor mely mindenképp megnöveli a napi ajánlott beviteli mennyiséget!

Vissza * * *

Bx PABS (para-aminobenzoesav) kolin, inozitol vitamin

Bx PABS (para-aminobenzoesav) kolin, inozitol vitamin hatása szervezetre:

  • Lipotróp anyag révén, gátolja a különféle zsírok lerakódását a szervezetünkben, különösen a májban, így főként májvédő funkciójáról ismert
  • Csökkenti a magas koleszterinszintet, mivel növeli annak felhasználását, így csökkentve a zsírok lerakodását az árfalakon
  • Testépítőknek, diétázóknak, és fogyókúrázóknak kiemelten ajánlott a szedése, mivel szerepet játszik a zsírok szállításában, oda ahol azokra szükség van, így segíti a zsírégetést
  • Pszichés egészségjavító hatása igazolt, mivel nagyobb mennyiségben való bevitele csökkentette a szorongás érzetét, és a depresszió tüneteit, magyarán nyugtató hatású
  • Rendkívül fontos a haj egészséges növekedésének folyamatában, és ennek hiánya súlyosabb esetben kopaszodáshoz is vezethet
  • Az erek megkeményedése ellen véd
  • Az ekcéma gyógyulási folyamatában is segítségül szolgál
  • Segít szervezetünknek az optimális cukorszint tartásában, így cukorbetegnek is kiemelten fontos vitamin

Bx PABS (para-aminobenzoesav) kolin, inozitol vitamin természetes formái:

Főként növényi és állati zsírokban, illetve tojássárgájában, májban, sörélesztőben, az amerikai mogyoróban, mazsola, gabonafélékben, legtöbb gyümölcsben és zöldségben (kiváltképp a hüvelyesekben), tejben és tejtermékekben

Ajánlott napi beviteli mennyiség:  

  • Férfiaknak normál esetben 550 mg körül míg nőknek 420 mg körüli mennyiségben kell naponta, ám ez az érték nőhet bizonyos helyzetekben. Különösen májvédő hatásának és zsírégető hatásának növelése érdekében a napi 1 gramm mennyiséget is elérhetjük, míg pánikbetegeknek, és depressziósoknak az orvos ajánlása akár a napi 12g-ot is elérheti. Cukorbetegség szövődményeként elhíresült neuropátia kezelésekor napi 2 gramm szedése javallt.

Megjegyzés:

  • Régebben a B vitaminok családjába tartozónak tekintették egyértelműen, ami mára már kevésbé az. Eddig még nem sikerült kifejezetten kolin vagy inozitol hiányra visszavezetni egyetlen egy betegséget, vagy konkrét tünetet. A kolin főként a táplálékokban lecitin formájában van jelen, az inozitol pedig főként gyümölcsökben és gabonafélékben található meg. Rendszeresen találkozhatunk velük különböző vitaminkombinációk során. Nagymennyiségű kolin és inozitol bevitele terhes, és szoptató anyák számára igen kerülendő. Hiánytünetei lehetnek ekcéma, érelmeszesedés, kopaszodás, székrekedés, magas koleszterinszint, ingerlékenység. A túlzott koffeinbevitel viszont megnöveli a napi inozitol beviteli adagját is, mivel a koffein gyorsítja annak kiürülését a szervezetből.

Vissza * * *

F vitamin - zsírsavak

Az F vitamin - zsírsavak hatása szervezetre:

  • Segíti a szervezetben a Telített zsírok elégetését
  • Befolyással van a belső elválasztású mirigyek működésére, kalciumot juttat a szervezetünkbe
  • A koleszterin lerakódását megakadályozza az érfalakon
  • Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket
  • Elősegíti a növekedést, és a szervezet más élettani folyamatait
  • Mivel segít elégetni a telített zsírokat, így kiemelt szerepet játszik a fogyás folyamatában
  • A bőr és a haj egészséges képződéséhez, növekedéséhez hozzájárul
  • A káros sugárzások mint például a röntgen sugárzás, ultraibolya sugárzás ellen is egy bizonyos fokú védelmet biztosít

F vitamin - zsírsavak természetes előfordulási formái:

  • Tengeri halakban, növényi olajokban, például kukorica, napraforgó, szója, olajos magvakban, mint például dió, mogyoró, mandula, és az avokádóban is megtalálható.

Ajánlott napi beviteli mennyiség: a telítetlen zsírsavak napi beviteli mennyisége felnőttek számára 400mg körül mozog.

Megjegyzés:

  • Az orvosok azt javasolják, hogy a napi telítetlen zsírsavmennyiség bevitelünk a napi felvett kalóriának legalább az 1%-át tegye ki. Hiányának legfőbb tünetei lehetnek a bőrbetegségek, mint például az ekcéma, és akne. Túladagolni nem lehet. E vitaminnal pedig jobban felszívódik. Fogyókúrázok számára szinte elengedhetetlen, mivel nagymértékben fokozza a telített zsírsavak elégetését. Elősegíti a növekedést és a szervezet más élettani folyamatait. Zsírban oldódik, így ott is raktározódik, ezért sokkal több ideg marad a szervezetben mint a vízben oldódó vitaminok, vagyis sokkal tovább marad a szervezetünkben.

Vissza * * *

G vitamin – riboflavin

G vitamin – riboflavin hatása szervezetre:

  • A szervezet energiatermelésének folyamatában fontos szerepet tölt be, mivel a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék lebontásában játszik szerepet
  • A vérképzésben is részt vesz, ahogyan a szöveti légzés folyamatában is
  • Antitesteket termel szerveztünk számára
  • Emellett nélkülözhetetlen a növekedésben és a szaporodásban
  • Hiánya esetében károsodhatnak a n. szervek
  • Az oxidatív folyamatokban és a méregtelenítésben is fontos szerepet tölt be
  • Az energiaszintünket növeli, és megőrzi a haj és a köröm szépségét, egészségét
  • A terhesség során fellépő görcsöket enyhíti

G vitamin – riboflavin természetes előfordulási formái:

  • Tejben és sajtokban, különböző leveles zöldségekben, kiváltképp a hüvelyesekben, élesztőben is, a májban, vesében, tojásban, gabonafélékben, és a mandulában.

Ajánlott napi beviteli mennyiség:

  • Életkortól függetlenül 0,15 mg a napi ajánlott beviteli mennyiség, viszont mivel idős korban romlik a Riboflavin vitaminjának felvétele, ezért a napi bevétel nem lehet itt kevesebb mint 1,2 mg!

Megjegyzés:

  • Felszívódását gátolja a dohányzás,  a túl sok alkohol fogyasztása, illetve a kemoterápia során alkalmazott adfiamicin. Az ember bélflórája is termel Riboflavin így hiány nem lehet belőle a szervezetünkben, viszont hiányt okozhat az, hogyha túl sokáig antibiotikumos kezelésben részesülünk, mivel az elpusztítja a természetes bélflóránkat. Gyorsabban kiörül azoknak az embereknek a szervezetéből a Riboflavin akik cukorbetegek. A Riboflavin hiánya bőrelváltozásokat okozhat, emellett szemlencse-elváltozásokat, szemviszketést, szemégést, szemvörösödést, emésztési zavarokat, és kirepedt ajkakat okoz. Ízületi gyulladások kialakulásában is közrejátszhat. Egészen csúnya betegségek is kialakulhatnak, illetve tünetek jelentkezhetnek. Ilyen a szájzugban keletkezett nehezen gyógyuló berepedések. A nyelv gyulladt és élénkvörös színű lehet, illetve sima felszínű, mintha lelakkozták volna. 

Vissza * * *

-
H vitamin – biotin

H vitamin – biotin hatása a szervezetre:

  • A B vitaminokhoz hasonlóan a zsírok, fehérjék és a szénhidrátok lebontási folyamatában játszanak fontos szerepet, amiből így sejtjeink energiát nyernek
  • Olyan zsírsavak előállításában segít, melyek nélkülözhetetlenek a bőr, az idegek, és a szőrzet épségének biztosításában
  • A szervezet anyagcsere folyamataiban játszik még szerepet
  • A sejtek inzulinérzékenységét növeli, ezért cukorbetegek számára, természetesen orvosi felügyelet mellett javallt használata, igen előnyös lehet számukra.
  • A cukorbetegségkor fellépő idegkárosodás ellen is védelmet biztosít
  • A Biotin különösen nagy mennyiségben csökkenti a vércukorszintet, ami alkalmazása szintén orvosi felügyelet mellett alkalmazandó, kizárólag
  • Enyhíti az izomfájdalmakat
  • Hozzájárul az ekcéma, a bőrgyulladás gyógyításához, segíthet emellett a testsúlycsökkentésben

H vitamin – biotin természetes előfordulási formái:

  • Mogyoró, mandula, dió, szezámmag, sertésmáj, túró, vese, élesztő, tojássárgája, zöldségek többségében is előfordul, karfiol, hántolatlan rizs, és a spenótban is megtalálható

Ajánlott napi beviteli mennyiség: Felnőtteknél napi 1,6 – 2 mg maximum.

Megjegyzés:

  • Mivel szervezetünk előállítja többnyire ezt a vitamint, így abszolút hiány nem léphet fel belőle, viszont érdemes megjegyezni, hogy a nyers tojásfehérjében található úgynvezett avidin gátolja a felszívódását szervezetünkben. Ez a jelenség már akkor is fennáll, hogyha a napi fehérjebevitelünk megközelítőleg 30%-a tojásfehérjéből származik. A nyelv ízlelőbimbó is sorvadásnak indulnak. Hajhullást is előidézhet. Az ilyen személyt általában lehangoltság, levertség jellemzi, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, és koleszterinszint emelkedés figyelhető még meg. Az alkoholfogyasztás gátolja a Biotin felszívódását, és hasznosulását, míg a dohányzás növeli a napi Biotin beviteli igényt.

Vissza * * *


K vitamin - menadion


K vitamin – menadion hatása szervezetünkre:

  • A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni
  • Olyan fehérjék előállításában játszik szerepet melyek az egészséges, és erős csontok kialakulásáért és megőrzéséért felelősek. Ez oly módon történik, hogy segíti a kalcium és a kálium felszívódásának és beépülési gyorsaságának folyamatát
  • Gátolja az erek elzáródását, védve ezzel az erek falait, így erősíti a keringési- és az érrendszert
  • A ciklusos fájdalom csökkentésében is szerepet játszik, mivel gátolja az erős vérzést
  • Újszülöttek esetében, illetve azoknál akik súlyos műtéten estek át védhet a belső vérzések kialakulása ellen

K vitamin – menadion természetes előfordulási formái:

  • Zöldleveles zöldségfélékben, káposztában, brokkoliban, parajban, májban, tej és tejtermékekben, spenótban, kelbimbó, kelkáposzta, tojássárgája, petrezselyem, lucerna.
  • Ajánlott napi beviteli mennyiség:
  • Mivel szervezetünk körülbelül a napi szükséges beviteli mennyiség 80%-át barátságos bélbaktériumok által előállítja, így 70 és 80 mikrogrammnyi K vitamin bevitele szükséges naponta normál esetben. Erős antibiotikumos kezelés következtében a bélflóránk sérül, illetve elpusztul szükséges fokozott pótlása.

Megjegyzés:

  • Felszívódását segíti a probiotikus joghurt, mely gyorsítja a vastagbélben a barátságos baktériumok elszaporodását, serkentve ezáltal a K vitamin termelődését. Csökkentheti viszont felszívódását a magas koleszterinszintre felirt kolesztiramin tartós szedése, a fájdalomcsillapításra használt aszpirin, illetve az antibiotikumok, melyek megölik természetes bélflóránkat. Hiány fellépése esetén tartós hasmenés léphet fel, illetve az előbb már említett vérzékenység, nehezen elálló vérzés. A vastagbélgyulladás, és a Chron-betegség is K vitamin pótlást tesz szükségessé, melyet az orvosnak kell mindenképp felírnia. A K vitamin zsírban oldódik, mely szerint, nem örül ki gyorsan a szervezetünkből, a vízben oldódó társaihoz képest, viszont forgalomban vannak egyes, mesterségesen előállított formái melyek már vízben is oldódnak.

Vissza * * *

-
L vitamin - bioflavonoidok

L vitamin - bioflavonoidok hatása szervezetünkre:

  • Igen kiemelkedő szerepet játszanak az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetünkben történő felszívódásának
  • A bioflavionodok szedése C vitaminnal együtt, felerősítik egymás hatását
  • Ezenkívül igen hatásos allergiás (antiallergiáns) tünetek kezelésére, enyhítésére
  • Emellett gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságai is vannak
  • Továbbá a Bioflavionodok felelősek a vérfalaink erősségéért, szilárdságáért
  • Hozzájárul a kötőszövetek egészségéhez
  • Baktériumölő, és keringésserkentő hatásuk van
  • Az epe működésében is szerepet játszanak, segítik azt, és csökkenti a koleszterinszintet
  • Megakadályozzák a fogínyvérzést, kezelni lehet vele a herpeszt
  • A belső fül gyulladása, betegsége miatt fellépő szédülést gátolja
  • Segítenek a Bioflavionodok az ödéma kezelésében
  • Sérülések esetén, (beszélünk itt most a sportsérülésekről) csökkentik a vérzéseket, és enyhe fájdalomcsillapító hatásúak
  • Csökkentik a Bioflavionodok a trombózis veszélyét és az érelmeszesedés kockázatát
  • Meggátolják számos gomba, vírus, és baktérium túlzott, kórós elszaporodását
  • Kedvezően befolyásolják a zsír- és a koleszterin anyagcserét, valamint az enzimrendszerek működését

L vitamin - bioflavonoidok természetes előfordulási formái:

  • Citrusfélék mint például citrom, narancs, grapefruit, emellett a csipkebogyó, sárgabarack, cseresznye, szeder, fekete ribizli, szőlő, szilva, paprika,

Ajánlott napi beviteli mennyiség:

  • C vitaminnal fordul általában elő, így megfelelő c vitamin tartalmú ételek fogyasztása mellett nincs szükség figyelni a napi beviteli mennyiséget.


Megjegyzés:

  • Az esetben, hogyha szervezetünkben túlságosan nagy mennyiségben fordulna elő, akkor hasmenés léphet fel. Mivel elsődlegesen érfalmegerősítő hatást vált ki, ezért minden olyan embernek ajánlottak a bioflavionodok bevitele, akiknek gyakran elpattannak hajszálerei. Segítenek a fogíny gyógyulásában, emellett javítja az immunrendszer védekező képességét a fertőzések, vírusok ellen. C-vitamin szedése közben különösen képes enyhíteni az idős korban, vagyis a klimax során fellépő hőhullámokat. Mivel ezek antioxidánsok, fontos megemlíteni rákmegelőző hatásukat. Hiányában felléphet a hajszálerek elpattanása, az érfalak rugalmatlansága gyengesége, vérzések, különösen fogínyvérzések.

Vissza * * *


T vitamin - troxerutin

  • A T vitamin troxerutin-ról, eddig annyi ismert, hogy csökkenti az ödéma okozta tüneteket és emellett fontos szerepet tölt be a vérzékenység megakadályozásában.
  • Az orvostudomány még nagyon keveset tud erről a vitaminról, a javasolt napi felvételi mennyiséget, adagot pedig még nem határozták meg emiatt.
  • Megtalálható a T vitamin a tojás sárgájában, és a szezámmagban is.

Vissza * * *


U Vitamin

U Vitamin hatása a szervezetünkre:

  • Elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását
  • Megelőzi illetve megszünteti a külső és a belső gyulladásokat egyaránt
  • Gyógyítja a cukorbetegséget is, tüneteit enyhíti
  • A külső és a belső fekélyeket hegmentesen szünteti meg
  • Csillapítja a Craisfeld-jacobs kór tüneteit is
  • Nőknek különösen ajánlott, mivel segít bizonyos nőgyógyászati jellegű problémák kezelésénél
  • Gyógyítja az aranyeret
  • Segíti, erősíti az immunrendszert
  • Megszünteti a genitáliák bakteriális megbetegedéseit
  • Gyengíti az alkohol- és a kábítószer függést, így ilyen esetekben mindenképp fokozott a beviteli mennyiség, melyet természetesen orvos ír elő
  • A szervezet méregtelenítő funkcióit erősíti fel
  • Kondicionálja a legyengült szervezetünket

U Vitamin természetes előfordulási helye:

Az U vitamin leginkább a nyers káposztában fordul elő természetes formában.

U Vitamin napi ajánlott mennyiség bevitele:

A tudósok által nem megállapított.

Megjegyzés:

  • Valójában az U vitamin nem vitamin, mivel a methioninsavak családjába tartozik, ám mivel felfedezésekor az U vitamin nevet adták neki, ezért ez a név rajta maradt. Az U vitamin hiányában nyálkahártya-problémák léphetnek fel, gyomor illetve bélfekélyek, illetve az immunrendszer legyengülése is akár U vitamin hiányára utalhat. Ami pedig adat a túladagolására vonatkozni, szintén még tudósok, kutatók által nem megállapított, hogy mekkora az a dózis. Magyarországon 50 mg-os tabletták formájában lehet beszerezni a gyógyszertárakban, viszont ezek csak orvosi receptre válthatóak ki.

Vissza* * *

Vissza


Kereső

Iratkozz fel MOST,hogy értesülj a legújabb FLAVIN AKCIÓKRÓL!

levél logó

 

 HÍRLEVÉL

 

Kérdése van?

Hívjon 09 - 20.00 óra között az alábbi telefonszámon

telefon logó

 

06-20-777-2857

 

Vagy érdeklődjön email-ben

levél logóflavinvitamin@gmail.com

RTL Klub vasárnapi Egészségkalauz műsorában újra a FLAVIN7 termékek
 Minden Vasárnap De. 10:00 -kor

Flavin7 termékek az RTL Klub Egészségkalauz című műsorában

REZVERATROL

 

Kudzu B6

Kalcium-Magnézium-Nátrium

PVG-Pecsétviaszgomba

Új Termékek

Magnézium L-treonate

MgTOP

Calcium L-treonate

CaTOP

Myco Crystal Gyógygombák

 

0.035 mp