Kurkuma

Mozgás újra fájdalmak nélkül!

Az ízületi fájdalom sokak életét nehezíti

Az ízületi fájdalmak leggyakrabban az ízület kopása, elhasználódása miatt alakulnak ki, amelyek nagymértékben rontják az életminőséget.

Kurkuma az "élet fűszere"


A kurkumát a hagyományos indiai gyógyászatban, az ajurvédában több ezer éve alkalmazzák eredményesen.

Emésztésserkentőként, rovarcsípések, kígyómarások és egyéb sebek fertőtlenítésére ,láz- és fájdalomcsillapításra illetve májbetegségekre használták.
Hatékony gyulladáscsökkentő hatása miatt különféle ízületi bántalmak kiegészítő kezelésére régóta alkalmazzák.

A kurkuma hozzájárul a bélrendszer megfelelő működéséhez, támogatja az emésztést és az intesztinális komfortérzést.

KURKUMIN
Legfontosabb hatóanyaga a kurkumin, amely a kurkuma meghatározó sárga színét adja, és egyben a polifenolok hatalmas csoportjának egyik tagja. Amellett, hogy erős antíoxidáns -vagyis megköti az egészséget károsító szabadgyököket- rendelkezik a polifenolokra illetve flavonoidokra jellemző általános egészségvédő tulajdonságokkal.

ALKALMAZÁSA JAVASOLT:
- Idősebb korúaknak az ízületek optimális működéséhez
- Sportolóknak a fokozottan igénybevett ízületek miatt
- Nehész fizikai munkát végzőknek és a tulsúllyal küzdőknek az ízületek túlterheltsége miatt.

 

***

Figyelmeztetés!

Epeköves és epekőképződésre hajlamos egyének, terhes kismamák és véralvadásgátlót szedő kérjék ki orvosuk véleményét. 

A Gyógyító Kurkuma

 
Ismeri a kurkumát? Ez a sokoldalú fűszernövény nemcsak az ételeink ízvilágát gazdagíthatja, hanem antioxidáns, vértisztító, vércukorszint-stabilizáló és gyulladáscsökkentő hatásával hozzásegíthet az egészség megőrzéséhez is.
 
A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Ezt az élénksárga színű, különleges aromájú fűszert az ájurvéda orvoslás gyulladáscsökkentő, vértisztító, sebgyógyító, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító, emésztésjavító szerként, belső méregtelenítésre, külső, bőrfiatalító kozmetikumként alkalmazta.
 

A sokoldalú kurkumin

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, emellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Az élénksárga színét is adó kurkuminról a vizsgálatok megállapították, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.
 
Serkenti a szervezet immunvédelmét, ugyanis aktiválja a természetes ölősejteket, amelyek a szervezetet veszélyeztető kórokozókat illetve a rákos sejteket pusztítják. Amerikai és thaiföldi kutatók állatkísérletekben azt is tapasztalták, hogy a kurkumin rendszeres alkalmazása csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében is. Ezen  felül megfigyelték, hogy a kurkuminnal kezelt állatoknak változatlan táplálás mellett kismértékben a súlyuk és a testzsírjuk is csökkent.
 

Jó hír reumásoknak

Örvendetes eredménnyel zárult az a vizsgálat, amelyet reumás ízületi gyulladásban szenvedők körében végeztek: azt tapasztalták, hogy a kurkumin hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában. A kurkuma jótékony betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén méltó étrend-kiegészítője lehet a mindennapoknak, különösen az enyhe ízületi fájdalmak fennállta esetén.
 
http://vital.hu/gyogyito-kurkuma

A kurkumin sokrétű hatásai

 
A kurkumin a jövő gyógyszerfejlesztéseinek nagyreményű jelöltje. Kivonatban már kapható, az alábbi összefoglaló felvillantja sokrétű hatásait és azok titkát. 
 
A kurkumint, azaz a kurkumából készített kivonatot az egyik ígéretes hatóanyagnak tartják a rák és a gyulladásos betegségek kezelésében. A Pubmed, az orvosi szaklapokat indexelő adatbázis jelenleg kb. 6000 közleményt tart nyilván. Mi a kurkumin titka?
 
A kurkumint a kurkuma 2-5% mennyiségben tartalmazza, tehát az alábbi összefoglaló a kivonat hatásaira és nem a fűszernövényre érvényes. Zsírban oldódik jól, tehát zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes bevenni. Antioxidáns hatása is van, de nem ezt tekintik legfontosabb tulajdonságának, bár ez is hozzájárul a szervezet tehermentesítéséhez..
 
A rák és gyulladásellenes hatásának egyik titka, hogy gátolja az NF-kappaB hatását, amely a gyulladáskeltő anyagokat, a sejtosztódást, és a sejt élettartamot meghatározó gének aktivitását képes gátolni. Az NF-kappaB olyan géneket szabályoz, amelyek többek közt felelősek a COX-2, a LOX, a TNF-alfa, az, IL-1, IL-2, IL-6, IL-12 és az IL-8 termelődéséért, hogy csak néhány ismertebb gyulladásfaktort említsek. Az UV sugárzás, a szabad gyökök, a sejtszintű oxigénhiány (pl. dohányzás esetén), a fertőzések mind az NF-kappaB termelődésének serkentésén keresztül fokozzák a gyulladásos és tumorserkentő folyamatokat. A kurkumin gyulladásgátló hatásának az egyik fő tényezője tehát az NF-kappaB gátlása.
 
A gyulladáscsökkentő hatás egy másik tényezője, hogy a kurkumin gátolja az omega-6 zsírsavakból képződő gyulladáskeltő prosztaglandinok, leukotrénok és a vérrög képződést okozó tromboxán termelődését is. Omega-6 akkor is kerül a szervezetünkbe, ha teljes mértékben kerüljük a növényi olajokat, ugyanis az állati zsírokban is található omega-6.
 
A kurkumin rákellenes hatását már számos ráktípuson vizsgálták (fej és nyakrák,  melanoma, vastagbélrák, hasnyálmirigy rák, stb. ). A rákellenes hatása rendkívül kiterjedt, rengeteg olyan folyamatot szabályoz, amely a rákos sejtek kialakulásával, osztódásával és programozott halálával kapcsolatos. Mint említettem, gátolja az NF-kappaB, továbbá az AP-1 (Aktiváló fehérje) működését is. Mindkettő szükséges a sejtek osztódásához. A kurkumin részt vesz a sejtek elhalásának szabályozásában, pl. serkenti a p16 és p53 tumorszupresszor gének aktivitását. Mint ismert, a ráksejteknél a sejtelhalás felfüggesztődik. Serkenti az un. autofágiát, azaz azt a folyamatot, amelynek során a sejt önmagát megsemmisíti.
 
A rákos daganatok növekedésében és szétterjedésében rendkívül fontos szerepet játszik az újérképződés, amit a VEGF (Vaszkuláris Endotéliális Növekedés Faktor), a bFGF (alap Fibroblast Növekedési Faktor) az EGF (Epidermális Növekedési Faktor) és más egyéb tényezők serkentenek. A kurkumin mindezeket és továbbiakat is gátol (Wilken és mtsi., 2011).
 
A különféle rákos megbetegedések gyakorisága az USA-ban (és az ezzel nagyságrendileg megegyező arányokat mutató fejlett országokban) ráktípusonként 10-20-szor nagyobb, mint Indiában és más ázsiai országban. A férfiakat érintő rák 23-szor, a melanoma 14-szer, a vastag és végbélrák 10-szer, a tüdőrák 12-szer, a veserák 10-szer gyakoribb. Ennek egyik okát abban látják, hogy Indiában az emberek átlag naponta 80-200 mg kurkumint fogyasztanak. A kurkumint szokásos terápiás adagja 3 x 400-600 mg naponta. Nyilván megelőzésben kisebb adag is elég (Bengmark, 2006). (Nagyobb dózis -pl. 2x1000 mg- képlékennyé teheti a székletet, de ettől nem kell megijedni.)
 
 

A kurkumin hatása gyulladásos betegségekben

 
Cukorbetegségben csökkenti a vércukorszintet, de nem ezért érdemes szedni, hanem a cukorbetegségben jellemző gyulladásos szövődmények ellen, és a diabéteszes retinopátiában fontos szerepet játszó VEGF hatását is gátolja (az új erek képződése vezet bevérzésekhez), s a vesekárosodásban szerepet játszó folyamatokat is kordában tartja (Shehzad és mtsi., 2013).
 
Depresszióban régóta feltételezték, hogy a kurkumin hatásos, ugyanis a depresszió gyulladásos természetű betegség (Szendi, 2011). Idén, 2013 nyarán jelent meg egy vizsgálat, amely azt bizonyította, hogy napi 1000 mg kurkumin a hatodik hét végére a Prozac-kal azonos mértékű hatást ért el a depresszió csökkentésében (Sanmukhani és mtsi., 2013). Messzire vezetne annak taglalása, miért csak átmeneti és látszólagos a Prozac hatása, mindenesetre az antidepresszánsok jól ismert mellékhatásai (öngyilkossági késztetés, elhízás,) megspórolhatók a kurkuminnal.
 
A szív és érrendszeri megbetegedés gyulladásos betegség, s ennek megelőzésében és kezelésében nagy szerepe lehet a kurkuminnak, mint gyulladáscsökkentőnek. A kardiovaszkuláris betegségben mindazok a gyulladásfaktorok (TNF-alfa, IL-1b, IL-2, IL-6, IL -8, IL -10, IL -13, IL -18) szerepet játszanak, amelyeket a kurkumin gátol. Az EP300 fehérje működését is gátolja, amely bizonyítottan szerepet játszik a szívizomsejtek túlszaporodásában, ami szívmegnagyobbodást okoz. Végül a tromboxán gátlásán keresztül megelőzi a vérrögképződést (Shehzad és mtsi., 2013).
 
Az agysérülést (trauma, sztrók) követő agyi ödéma rossz prognózist jelent, hatékony ellenszere jelenleg nincs. Állatkísérletekben a kurkumin 150 mg/testsúly kg mennyiségben megelőzte, 300 mg/ testsúly kg mennyiségben pedig a már kialakult ödémát sikeresen megszüntette. Ez embernél meglehetősen nagy adag, de vizsgálták már a kurkumin fogyasztás felső határát, és még 8 gramm fölött sem találtak komoly mellékhatást (Shehzad és mtsi., 2013).
 

Neurodegeneratív betegségek

 
A kurkumin gyulladásgátló hatásán keresztül védő- és lassító hatást gyakorol az Alzheimer és Parkinson betegségekben. Az antipszichotikumok okozta tardív diszkinéziát dózisfüggő mértékben kivédi, az agyi dopaminerg és szerotonerg rendszerek aktivitását fokozza. Creutzfeld-Jakob betegségben megköti a prionfehérjét, ezáltal véd a betegséggel szemben (Shehzad és mtsi., 2013).
 

Autoimmun betegségek

 
A szklerózis multiplexben újabban kitüntetett szerepet tulajdonítanak a Th17 immunsejteknek (a Th a "segítő T" sejtek rövidítése), s reumatoid artritiszben és más autoimmunbetegségekben is meghatározónak gondolják (Xie és mtsi., 2011). Hagyományosan a Th1 gyulladáskeltő rendszer túlműködését teszik felelőssé az autoimmun betegségekért, míg a Th2 rendszer túlműködését az allergiás folyamatokért (Berger, 2000). Az autoimmun folyamatokban most meghatározónak gondolják az IL-17-ért felelős Th17 sejteket. A vizsgálatok szerint a Th17 sejtek gyorsabban átjutnak az SM-ben amúgy is károsodott vér-agygáton és az agyban nagyobb számban találhatók. A Th17 által kibocsájtott IL-17 több gyulladásfaktor keletkezését indítja le, ami az agyi gyulladás és azutoimmun folyamat egyik okozója. A kurkumin csökkenti a vér-agy gát áteresztőképességét, gátolja a gyulladáskeltő faktorok keletkezését, s ezen keresztül gátolja a Th17 kialakulását, mivel a gyulladásfaktorok serkentik ennek a sejtnek a megjelenését. A kurkumin a vizsgálatokban gátolta a gliasejtek pusztulását is. Lin Xie és munkatársai ígéretesnek tartják a kurkumint az SM terápiájában (Xie és mtsi., 2011).
 
Asztmában közvetlen hatást humán vizsgálatban egyelőre nem sikerült igazolni (Kim és mtsi., 2011), de állatkísérletekben az asztmás folyamat részfolyamatait sikeresen befolyásolták. A kurkumin pl. gátolja az allergiás reakcióban fontos szerepet játszó hisztamin felszabadulást és az allergiás folyamatokért felelős Th2 választ. A tüdőfunkciókra a kurkumin védőhatást gyakorol, mert egy szingapúri idősek körében végzett vizsgálat szerint a legtöbb kurkumát fogyasztók 10%-al jobban teljesítettek a légzésfunkció tesztekben (Ng és mtsi., 2012).
 
A gyulladásos bélbetegségek közé soroljuk az Irritábilis Bélszindrómát (IBS), a Crohn betegséget (CB) és a Colitis Ulcerozát (CU). Colitiszes és Crohn betegeknek nagy dózisú kurkuminra (550 és 300 mg/testsúlykilogramm) csökkent a bélmozgás, a hasmenés, a hasi fájdalom és görcs. Egy másik vizsgálatban a szokásos gyógyszerekkel kombinálva a kurkumin csökkentette a visszaesések számát és az endoszkópos vizsgálat is nagyobb javulást igazolt (Shehzad és mtsi., 2013). Egy esettanulmányban egy 62 éves asszony colitisze semmilyen kezelésre nem reagált, biológiai terápiát pedig nem akart vállalni. végül prednisolonnal (szteroiddal) kezelték kurkuminnal kiegészítve. Egy éves kezelés után a fekélyek teljesen eltűntek és gyógyulása maradandónak bizonyult (Gupta és mtsi., 2012). IBS-es betegekkel végzett vizsgálatban 72 és 154 mg kurkumint kaptak a betegek naponta, és a kisebb dózisra a betegek 53%-a, a nagyobbra 60%-a jelentősen javult. Egy egészségeseken folytatott vizsgálat ugyanakkor jelezte, hogy a kurkumin nagy dózisban fokozhatja a bélmozgást és a hidrogént termelő baktériumok aktivitását (Gupta és mtsi., 2012).
 
Reumatoid artritiszben a kurkumin gátolta a gyulladásos folyamatokat. Már 1980-ban lefolytattak egy vizsgálatot, ahol a kurkumin (1.2 gramm/nap) hatásosabb volt, mint a fenilbutazon. Egy vizsgálatban aktív betegségfázisban lévő betegeknek 500 mg kurkumint vagy 50 mg diklofenákot (nem szteroid gyulladáscsökkenőt) adtak, s a betegek a kurkuminra jobban javultak.
 
Ízületi gyulladásos betegeknél napi 200 mg kurkumin három havi szedése alatt a globális javulás 58%-os volt, a járási távolság 72 méterről 332-re nőtt, a C-reaktív fehérje (egy gyulladásfaktor) szintje lecsökkent. Egy nyolc hónapos vizsgálatban a lépcsőző gépen nyújtott teljesítmény háromszorosára nőtt, a gyulladásfaktorok szintje jelentőse csökkent, akárcsak a fájdalomcsillapítók szedése (Gupta és mtsi., 2012).
 
Pszoriázisban is sikeresen alkalmazták két vizsgálatban is a kurkumint (Shehzad és mtsi., 2013). A foszforiláz kináz nevű fehérje szoros kapcsolatot mutat a pszoriázis kórfolyamatával. Azok a szerek, amelyek gátolni képesek a foszforiláz kináz aktivitását, hatásosak a pszoriázisban. Egy vizsgálatban négy csoportot hasonlítottak össze: egy kezeletlen csoportot, egy calcipotriollal (Dovonex) és egy 1%-os kurkumin géllel kezeltet, valamint egy egészséges csoportot. A kurkumin kétszer olyan jól teljesített a foszforiláz kináz aktivitásának csökkentésében, mint a Dovonex (amit a pszoriázis kezelésére fejlesztettek ki) (Gupta és mtsi., 2012).
 
 
A kurkumint a rák kezelésében először 1987-ben próbáltál ki sikerrel bőrrákos betegeken külsőleg alkalmazva a készítményt.
 
Vastagbélrákban kezelésrezisztens betegekben kurkuminnal sikeresen lehetett a gyulladást csökkenteni. Egy örökletes zavarban, amelyben nagyszámú polip nő a vastagbélben, melyek rákra hajlamosak, napi 480 mg kurkumin és 20 gramm quercetin (bioflavin fajta) hat hónap alatt sikeresen visszafejlesztette a polipok jelentős részét Más rákfajtákban is vizsgálják a kurkumin szerepét, a bevezetőben írott hatásai miatt sokat várnak tőle, mint kiegészítő kezelés (Gupta és mtsi., 2012).
 

Mivel a kurkumin zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület, minden tényező, ami fokozza a felszívódást, az fokozza a hatását is. Fontos zsíros étellel fogyasztani. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a piperin (feketebors kivonat) nagyban megnöveli a kurkuma hasznosulását. A rossz felszívódás és hasznosulás ellenére a kurkumin meglepően hatásos, ez azt sejteti, hogy ha sikerül majd még hatékonyabban bejuttatni a keringésbe, fantasztikus hatása lesz. Ilyen irányú próbálkozások már folynak. Addig éljünk azzal, ami a rendelkezésünkre áll.

 
http://www.tenyek-tevhitek.hu/kurkumin-kurkuma-szerteagazo-hatasa.htm


 
 

Feliratkozás hírlevélre

Név:*
Email cím:*
Ha a képet nem, csak ezt a szöveget látod engedélyezd a képek megjelenítését!
Írd ide mit olvasol a képen:

Kereső

Flavonoidok a gyermekeink védelmében

Flavin77 Omega Kid

Napkristály  bioflavonoid.

Napkristály ital

Iratkozz fel MOST,hogy értesülj a legújabb FLAVIN AKCIÓKRÓL!

 HÍRLEVÉL

Kérdése van?
 
Hívjon  az alábbi telefonszámon
 
06-20-777-2857
 
Vagy érdeklődjön email-ben
 
flavinvitamin@gmail.com
 
 

Biosa Flora - Természetes egyensúly a bélrenszerben

REZVERATROL

 

Kudzu B6

Kalcium-Magnézium-Nátrium

PVG-Pecsétviaszgomba

Új Termékek

 

Crystal Complex Hepatop

Calcium L-treonate

CaTOP

Myco Crystal Gyógygombák

 

 

 

 

 

 

0.023 mp