PVG - Pecsétviaszgomba

 Pecsétviaszgomba

Hatásterületei:
 - Gyulladáscsökkentõ
 - Koleszterinszint csökkentõ
 - Antioxidáns hatású
 - Májvédõ
 - Tumorgátló
 - Vércukorszint csökkentõ
 - Légzéskönnyítõ
 - Nyugtató
 - Fájdalomcsillapító (izület)
 - Álmatlanság
 - Krónikus hepatitisz
 - Krónikus szívbetegség

Hatóanyag-csoportjai:

 • - Poliszacharidok (immunrendszer erõsítés, kemoterápia mellékhatásainak enyhítése)
 • - Nukleotidok (trombózis megelõzõ hatás)
 • - Aminósavak, fehérjék (allergiás tünetek enyhítése, gyulladás csökkentés, sejtépítés)
 • - Egyéb biológiailag aktív anyagok
 • A pecsétviaszgomba egyik legnagyobb értéke immunrendszer erõsítõ hatásában rejlik, amely közvetve, vagy közvetlenül az egész szervezetre, annak egészségi állapotára hatással van. Többek között ennek köszönhetõ a tumorgátló hatása, ami ma már tudománytörténeti ténynek számít, ugyanis elsõként ebbõl a gombából vontak ki egy vízoldékony poliszacharidot.
 • A gombának a különbözõ vírusok elleni hatásvizsgálata nagy intenzitással folyt és folyik világszerte. Már 1960-as évek közepén megállapították, hogy a gomba kivonata hatékony az influenza vírussal szemben. Gátlónak bizonyult a kandidázissal szemben és a herpesz vírussal szemben is. Klinikai vizsgálatokban bizonyították, hogy két hónap alatt a gombaporból elõállított extraktum hatására a cukorbetegségben (II. típusú) szenvedõk vércukorszintje jelentõsen csökkent és a folyamatosan adagolt inzulin hatásával bizonyult egyenértékûnek.
 • Gyulladásgátló hatása leginkább allergiás eredetû bõrgyulladás esetén érvényesül, de az egészséges bõr öregedését is gátolja. Májvédõ hatása is igazolt, ugyanakkor a nikotin mérgezõ hatását jelentõsen mérsékli.
 • A gombafehérjék biológiai értéke felülmúlja valamennyi növényét, és megközelíti az állati fehérjéket. Ezen kívül 17 féle aminosav, valamint rengeteg nyomelem mutatható ki a gombából, különösen a szeléntartalma magas. Táplálkozásélettani szempontból igen fontos a nyerszsír tartalma, (kalória) amely igen alacsony.

Pecsétviaszgomba - Ganoderma Lucidum

 • A pecsétviaszgomba egy kemény gombafaj, a kalap magassága 5 és 20 cm között változhat, amely egy – legtöbbször – oldalt fekvő tönkön ül. A gomba kalapja 1 – 3 cm vastag lehet, felszínét pedig egy sárgás, később vöröses (a vörösbarnától a vöröses feketéig), sötétedő viaszréteg fedi. Ez a viaszréteg a gyufa – és az öngyújtólángban is megtalálható. A gomba széle fehér, a hátoldalán egy fehéres, likacsos réteg helyezkedik el, minden egyes milliméteren 4 – 5 pórussal. A tulajdonképpeni tönk (gyakran csak tönk alakú alap) fényes, a vöröses barnától a bíboron át, majdnem feketébe áthajló színekben pompázhat.

Életmód

 • A pecsétviaszgomba egy falakó szaprofita vagy parazita, mely mindenekelőtt lombfákon él. Tápnövényként elsősorban a tölgyet kedveli, emellett további lombhullató fajok, gyakrabban tűlevelűek (lucfenyő és erdei fenyő) is előfordulnak. A gomba előnyben részesíti a melegkedvelő tölgyeseket, elegyes tölgyeseket, ezen kívül a vörös tölgyeseket és a keményfás ligeterdőket. Ezen társulásokon kívül a pecsétviaszgomba megtalálható még sövényekben, parkokban és útszéleken, amennyiben ott a megfelelő tápnövény (tölgy vagy vöröstölgy) rendelkezésre áll. Az egyéves gomba fatörzseken, gyökereken található.

Elterjedés

 • A pecsétviaszgomba valószínűleg világszerte elterjedt, mégsem lehetünk ebben teljesen biztosak, mindenekelőtt a még ismeretlen rokonfajoktól való elhatárolódása miatt. Az Északi flórabirodalomban elsősorban a mediterrán és a mérsékelt éghajlati övben elterjedt, Európában Dél – Skandináviáig lelhető fel. A pecsétviaszgomba Németországban az összes tájegységben elszórtan megtalálható. Magyarországon is gyakran fordul elő tölgyesekben, ám tömeges megjelenése a fákon az erdő gyengültségére utal.
 • Rendszertan
 • A pecsétviaszgomba a Ganoderma nemzetség egy komplex, szűk rokonságához tartozik, melyeket részben a táptalajválasztás különbözteti meg egymástól és rendszertani kategóriájuk nem egyértelmű. Európában ehhez a komplexhez a következő fajok tartoznak: óriás lakkostapló (Ganoderma resinaceum), sötét lakkostapló (Ganoderma carnosum) és a Ganoderma valesiacum (egy faj vörösfenyőkön az Alpokból és a Kárpátokból). Európán kívüli fajai a hemlokfenyőn növő Ganoderma Tsugae és a Ganoderma oregonese. A Kelet – Ázsiából származó Ganoderma sinense és a Ganoderma japonicum.

Jelentőség

 • A pecsétviaszgomba étkezési jelentősége nem kérdéses, azonban mint fakártevőként jelentéktelen. Kelet – Ázsiában gyógyszerként alkalmazzák a gombát. A gyógyászati alkalmazások célja az immunrendszer és a máj erősítése és az anyagcsere – folyamatok felgyorsítása. A G. lucidum – ot tartalmazó készítmények gyógyászati felhasználására szakirodalomban leírt bizonyítékok vannak a különböző panaszok és betegségek kezelésére; sok, feltételezhetően ezekért felelős kémiai összetevők ismeretlenek. Mint ahogyan minden gyógynövényben a biológiai anyag koncentrációja ingadozhat. Ehhez járulhat hozzá a más, közeli rokonságban élő fajokkal való keveredés, mely a G. lucidum hatékonyságát befolyásolhatja. A gombaspórákat is felhasználják. Az gyógyászatban erősítőszerként és gyógyszerként való gyakori felhasználásán alapszik az, hogy a G. lucidum – ot kultúrnövényként is termesztik. A kínai elnevezés – Ling Zhi – „szellem – növényt” jelent, egyéb kínai nevei is használatban vannak: „a halhatatlanság gombája”, „tízezer éves gomba” és a „spirituális erő gyógynövénye”. Kínában úgy is tekintenek rá, mint a „gyógynövények királyára” és a hagyományos kínai orvoslásban gyógygombaként alkalmazzák. Ott a ginszeng – gel (Panax ginseng) egyenértékű. A gomba Kínában feltehetőleg már évezredek óta erősítőszerként használatos. A pecsétviaszgombát számos legendában megemlítik és korábban talizmánként is szolgált. Az épületekben felakasztották, hogy megakadályozza a szerencsétlenséget.

Forrás:Wikipédia

                                                                                                                                                                                              WEBSHOP

 

PVG - Pecsétviaszgomba hozzászólásai

Szólj hozzá

Kereső

Flavonoidok a gyermekeink védelmében

Flavin77 Omega Kid

Napkristály bioflavonoid.

Napkristály ital

Iratkozz fel MOST,hogy értesülj a legújabb FLAVIN AKCIÓKRÓL!

 HÍRLEVÉL

Kérdése van?
 
Hívjon  az alábbi telefonszámon
 
06-20-777-2857
 
Vagy érdeklődjön email-ben
 
flavinvitamin@gmail.com
 
 

Biosa Flora - Természetes egyensúly a bélrenszerben

REZVERATROL

 

Kudzu B6

Kalcium-Magnézium-Nátrium

PVG-Pecsétviaszgomba

Új Termékek

 

Crystal Complex Hepatop

Calcium L-treonate

CaTOP

Myco Crystal Gyógygombák

 

 

 

 

 

 

0.017 mp